Perspectief, VASF, december 2019

PERSPECTIEF MAGAZINE VERENIGING AANDEELHOUDERS STADION FEIJENOORD N.V. PERSPECTIEF MAGAZINE VERENIGING AANDEELHOUDERS STADION FEIJENOORD N.V. 24 25 OP HET STADIONPLEIN Een barista is iemand die is gespecialiseerd in het bereiden en serveren van koffie, met name espresso en afgeleide dranken (cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato, etc.). De term ‘barista’ komt uit het Italiaans en betekent letterlijk ‘barman’. Die term slaat dan op Guido Terlouw (27), want hij is de Barista in de BaristaBus, waar zus Diantha en moeder Monique (55) vrijwel elke thuiswedstrijd menig aandeelhouder op de koffie krijgen. TEKST: COR HULSBUS DE BARISTABUS KENT AARDIG WAT AANDEELHOUDERS ALS VASTE KLANT MOEDER EN KINDEREN SCHENKEN KOFFIE, THEE, WARME CHOCOLADE OP HET VOORPLEIN VAN HET STADION Voor Monique Dumee is de BaristaBus een geschenk uit de hemel gebleken. Na een zeer zware periode, waarin haar echtgenoot Gertjan Terlouw plotsklaps overleed. Als jong meisje leerde zij haar toenmalig vriendje al op de middelbare school (Libanon in Kralingen) kennen. Onafscheidelijk waren de twee voetballiefhebbers. Gertjan reikte zelfs tot de betaalde jeugd van Excelsior en bleef er tot in de veteranen actief. Bij de Kralingse club is zelfs de jaarlijkse wisselbokaal voor het veteranentoernooi naar de ex-aanvoerder genoemd. Beiden hadden een grote voorliefde voor Excelsior en Feyenoord en die liefde werd overgebracht op hun beider kinderen. ,,Toen de kans zich in 2017 voordeed om de BartistaBus over te nemen waren we direct enthousiast”, legt Monique uit. ,,Guido zou bij zijn vader in de zaak het accountantvak leren maar zag zijn droom letterlijk en figuurlijk uiteen vallen. Samen een eigen onderneming hebben en je daar met hart en ziel voor inzetten, dat was hun droom. Gertjan overleed bijna zes jaar geleden aan een hartstilstand en was feitelijk in de bloei van zijn leven. Ons leven stond op zijn kop. Tot de mogelijkheid zich voordeed, twee jaar geleden, om alsnog een familiebedrijf op te starten. In een branche waar ik totaal niet mee bekend was, maar waar we snel hebben geleerd. Koffie zetten doet iedereen wel, maar als een barista koffie bereiden, dat is toch een vak apart. Cursussen volgen, veel oefenen en dan klaar staan voor het grote werk. De BaristaBus is feitelijk van alle technische snufjes voorzien. Onze BaristaBus is uitgevoerd met een Faema E61 espressomachine, onze trots, onze grandlady zoals we “haar” liefkozend noemen. Volledig handbediend, dat maakt het werken met deze espressomachine bijzonder. Hiermee bereiden we kwalitatief hoogwaardige koffie. Het duurt iets langer dan met een volledig automatische machine maar het is het meer dan waard. Het was natuurlijk ook een hele onderneming, ommet de BaristaBus op pad te gaan en alle technische vaardigheden onder de knie te krijgen. We hebben het wel over een ingenieus voertuig van ruim zes meter.” GEMEENTE ROTTERDAM De vorige eigenaren van de BaristaBus stonden sinds het seizoen 2015-2016 op het voorplein voor het stadion, nabij de toegangspoorten waar de aandeelhouders naar binnen gaan. Monique Dumee ging, nadat zij de mobiele espressobar had overgenomen, in gesprek met de gemeente Rotterdam. ,,De gemeente verleent de standplaatsvergunningen aan de ondernemers en je betaalt dus een vast bedrag (precario) om daar te mogen staan. De ondernemers verdienen daar hun geld ja niet het stadion of de club. En ja, ik kan me voorstellen dat Feyenoord of de mensen van het stadion dat met lede ogen aanzien. Maar aan de andere kant zie ik ons als het visitekaartje van De Kuip, Rotterdam en Feyenoord. Wij ontvangen de toeschouwers nog voordat de poorten van De kuip open gaan, maken een praatje, geven ze een warmwelkom. Als men ons vraagt, tegen normale tarieven binnen de poorten te komen staan, zullen we daar zeker serieus naar luisteren en kijken. Ik ben ondernemer, sta in de zomermaanden op tal van festivals en evenementen en het gehele jaar door worden we ingehuurd door bedrijven en mensen die een evenement of feest organiseren. Dan schenken wij warme dranken als cappuccino, latte, warme chocomel of “bakkie pleur”. Alles vers en via bedrijven uit deze regio ingekocht.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=